Луната ще бъде във фаза новолуние на 10 февруари в 00:59 ч., този момент съответства

...
Луната ще бъде във фаза новолуние на 10 февруари в 00:59 ч., този момент съответства
Коментари Харесай

Годината на Дървения дракон започва с новолуние на 10 февруари

Луната ще бъде във фаза новолуние на 10 февруари в 00:59 ч., този миг подхожда на началото на Китайската нова година - годината на Дървения змей, съобщи Пенчо Маркишки, физик от Института по астрономия при Българска академия на науките и от катедра „ Астрономия “ при СУ „ Св. Климент Охридски “.

Той посочи, че новолунието на 10 февруари ще предхожда с 19 часа и 52 минути лунния перигей на същата дата, който ще настъпи в 20:51 ч. Тогава Луната ще е най-близо до Земята за месец февруари - на разстояние 358 087 километра.

Близостта във времето на тези две явления вероятно ще бъде мотив това новолуние да бъде оповестено за " супер Луна ", само че не трябва да забравяме, че при новолуние Луната е недостъпна за наблюдаване, посочи физикът.

Новолунието и лунният перигей още веднъж ще бъдат близки във времето - с разлика единствено 1 час и 53 минути, и на 10 март.



Тази година ще имаме опция да следим 2 суперлуния при пълнолуния - в нощта против 18 септември, когато от България ще може да се следи отчасти лунно затъмнение, както и в двете нощи против 17 и против 18 октомври, посочи Маркишки. На 2 октомври пък ще се случи противоположното събитие - " микро Луна ", което значи близки във времето новолуние и лунен разцвет. Тогава разликата сред тях ще бъде единствено 52 минути. При това апогеят на Луната на 2 октомври ще бъде най-далечният за цялата година - с разстояние Земя-Луна 406 516 километра.

През февруари рано заран на югоизток ще продължат да се следят планетите Венера и Марс, само че Меркурий, който през януари участваше в образувалия се в тази част на небето дребен планетен " церемониал ", към този момент изгрява по-късно и остава незабележим в развиделяващото се небе, сподели Маркишки.

По мотив високосната 2024 година физикът напомни, че 29 февруари ще докара до подраняване на ежегодните астрономически феномени. Например максимумите на метеорните потоци през 2024 година и годишните сезони ще настъпват с близо 18 часа по-рано. Това нерядко става причина тези феномени да се оказват на по-ранна дата. Например астрономическото лято тази година ще настъпи на 20 юни в 23:50 ч., до момента в който предходната година то стартира на 21 юни в 17:57 ч., уточни Маркишки.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР